Merdeka yang bagaimana

Walau bukan di tanah air sendiri saat ini, tapi bumi Malaysia itu masih di jiwa ini…bumi yang akan menghamparkan medan dakwah dan tarbiyyah yang sebenar…53 tahun kemerdekaan…namun, sejauh manakah penghuni tanah subur itu memahami erti merdeka?…menaksir erti bebas dari penjajah…adakah merdeka itu dilakar tatkala bendera Union Jack diturunkan oleh pihak British? atau ianya tertulis bila mana sang komunis tak bermaharajalela lagi di bumi itu? atau ianya tercatat bila laungan merdeka!merdeka!merdeka! berkumandang tepat jam 12 tengah malam? atau merdeka itu dirasa bila diri berada pada malam sambutan atau konsert kemerdekaan?

Kemerdekaan itu satu sejarah dan sejarah itu takkan hanya tinggal sejarah… mereka yang tidak mengambil pengajaran dan tauladan dari sejarah terdahulu mungkin akan mengulangi sejarah tersebut. Sebagaimana kisah umat terdahulu yang Allah lampirkan dalam ayat-ayatNya buat pedoman dan iktibar umat masa kini…

“Dia yang mengeluarkan orang-orang yang kafir di antara ahli kitab (Yahudi) dari kampung mereka, sejak mula mereka berkumpul di tanah Arab. Kamu tidak menyangka bahawa mereka akan keluar dan mereka menyangka bahawa benteng-benteng mereka akan memelihara mereka dari (seksaan) Allah, lalu Allah mendatangkan (seksaan) kepada mereka dari pihak yang tidak mereka sangka dan menjatuhkan ketakutan ke dalam hati mereka, sedang mereka merobohkan rumah-rumah mereka dengan tangan mereka sendiri dan dengan tangan orang-orang Mukmin (dalam pertempuran). Maka ambillah pengajaran(iktibar) hai orang-orang yang berakal.” (Al-Hasyr 59:2)

Merdeka yang bagaimana yang kau cari?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: